Hantering av festivalarmband

En produkt många inte ägnar någon större tanke åt är de så kallade festival- och eventarmbanden. Men det är en produkt som är väl värd att ta en extra titt på om du har event eller mässor. Istället för biljetter eller stämplar kan dessa band ge dig en mycket smidigare hantering av dina kunder. Viktigt att titta på när du väljer band är att det ska gå snabbt att sätta på bandet.

Varje år hålls det tusentals olika festivaler, konserter och evenemang världen över. Det har blivit allt vanligare att arrangörerna delar ut armband till deltagarna, som symboliserar deras biljett. Dessa festival/eventarmband kan komma i många olika färger, material och utföranden. I denna artikel kommer vi bland annat att diskutera för- och nackdelar med dessa band, användningsområden och annat matnyttigt.

Varför måste det gå snabbt att sätta på bandet?

Det kan tyckas vara en märklig aspekt så länge bandet fyller sin funktion och är säkert. Men att det går smidigt att sätta på banden är faktiskt viktigt. Det får inte vara krångligt eller ta tid för då försvinner syftet med dem. Att det ska bli ett bättre flyt vid inträden. Ett slide-band är den snabbaste formen av festivalband och kan vara ett bra val om det är ett event med mycket folk som kommer vid ungefär samma tid. Även ett Tyvekband går snabbt och smidigt att applicera. Ett vävt band eller ett tygband måste plomberas vilket säger sig självt tar något längre tid, även om det med den specialtång som finns går relativt snabbt. Men det är givetvis även andra faktorer som styr valet, då framförallt vilken säkerhet som krävs.

Fördelar

  • En klar fördel med festival- och eventarmband är att det blir enkelt att kontrollera vem som har behörighet att komma in och deltaga på eventet.
  • Det bidrar också till en samhörighet mellan besökarna, och blir ett slags minne som kan sparas för livet.
  • Det krävs dessutom mindre personal som kontrollerar, delar ut biljetter eller stämplar varje dag som besökaren kommer.
  • Banden har även effekt på köer och det blir ett bättre flöde genom grindar, dörrar och liknande, istället för att besökarna ska stå och köpa en biljett eller få en stämpel.

Nackdelar

  • Kostnaden – En nackdel med festival- och eventarmband är givetvis kostnaden för dessa. Beroende på band kan det bli lite dyrare för arrangören att dela ut armband jämfört med vanliga pappersbiljetter eller digitala e-biljetter. Men som nämndes som fördel blir kostnaden för personal mindre.

Återvinning för den som vill tänka på miljön

Att hantera banden i efterhand är något som kanske inte är den första tanken, men det krävs särskilt om det är ett band som används som dagspass eller åkpass. Det finns idag festival- och eventarmband som är återvinningsbara, tillverkade av miljövänliga material. I dagens samhälle är detta väldigt positivt eftersom vi givetvis vill minska nedskräpning i så hög utsträckning som möjligt och jobba för en renare miljö. Det finns många aspekter när det kommer till miljö och festivaler, vi tänkte återkomma om detta i ett senare inlägg, men fokus på festivalarmband såklart!

Kostnad kontra säkerhet

Kostnaden är kanske inte det första du tänker på när det gäller hantering, men det styr givetvis eftersom de olika banden kräver olika mycket kontroll. Det skiljer sig givetvis en hel del beroende på vilken modell du vill ha, hur hög säkerhet det ska vara och vilket material. Generellt kostar ett band ungefär 1,5–2,5 kronor per styck. Om du jämför det med personalkostnader så är det inte dyrt. Det handlar även återigen om säkerhet och för en säkrare kontroll är det en väl värd investering. Inte bara en investering av säkerhet utan även för reklam, för ett snyggt band är givetvis ett enkelt sätt att göra reklam.

Material och utföranden

Som tidigare nämnts finns det ett stort antal olika band att beställa. Material som papper, plast och gummi är vanliga men man kan också välja sådant som silikon, vinyl eller tyg. Du som arrangören kan oftast få skapa en egen design, eller att låta din logga tryckas på armbanden.

Valet av material påverkar såklart slutpriset. Ett finare och lyxigare material som exempelvis gummi, kostar mer än dubbelt som mycket som ett armband av papper. Men i jämförelse med de övriga kostnader ett stort evenemang innebär är festival/eventarmbanden en mindre utgift i sammanhanget, och väl värt att investera i.

Transport av festivalarmband

Ska eventbanden transporteras av transportbolag så rekommenderar vi att tänka på en del saker. För det första ska du beställa av någon som har varit med på marknaden under lång tid. Beställer du av en nyetablerat företag riskerar du att de inte har känsla för hur viktigt det är att det kommer i tid. Många lägger inte in säkerhet i leveranser som behövs när det kommer till tider och leveranssäkerhet.

Tänk på att det kan vara en ide att skicka festivalbanden till ett företag som inte heter festivalens namn. En stor festival drar till sig uppmärksamhet om det står på transportetiketten och det kan vara lockande att se vad som finns i paketet. Det behöver inte vara någon på transportbolaget, det räcker med att det blivit fel-levererat eller att något annat oförutsett hänt i transportledet.