Varför har man festivalarmband?

Du har säkert varit på en festival och fått ett speciellt armband som ger dig förmåner eller helt enkelt visar att du har betalt inträde. Dessa armband kan se ut på olika sätt och ha olika ackrediteringar, vilket innebär att du som festivalbesökare får en typ av armband, medan artister, crew, press, fotografer och funktioner får andra typer av band, vilket innebär tillträde till de olika festivalområdena.

Att använda sig av festivalarmband är ett enkelt och smidigt sätt att kunna urskilja vilka som kan exempelvis köpa alkohol, eftersom du måste vara över 18 år. Här är det högt krav på att armbandet inte går att byta ut. Med armband det är enkelt att se vilka personer som inte får vara på området, samtidigt som det är ett bra sätt att veta hur många personer som befinner sig inom festivalområdet med tanken på säkerheten enligt räddningstjänst.

Olika armband ger olika ackreditering

Ett band kan också visa vem som har tillträde till vissa områden. På exempelvis en rockfestival finns allt från artister och deras crew till publik och funktionärer. Här kan du enkelt använda olika armband för att visa vem som har tillträde var eller om det är några som har AAA (access all area), det vill säga som får röra sig överallt på området. Med olika armband för till exempel press, fotografer och publik är det enkelt att hålla koll på ditt event.

Pappersarmband för flera tillfällen

Dessa tryckta pappersarmband är till för engångshändelser som kan vara allt från en dag till några dagar, exempelvis nöjesparker, musikfestivaler och utställningar. Gemensamt för alla events är användningen av pappersarmband ger arrangören möjligheten att begränsa antalet besökare och ha kontroll över publik och gäster.

Vanligtvis är armbanden tillverkade i ett specialpapper kallat Tyvek som är vattentätt på ett syntetiskt sätt. Det innebär att banden också funkar för aktiviteter där de utsätts för väta, till exempel vattenparker. Armbanden kan användas för att ge information om vilken åldersgrupp personen som har armbandet tillhör, om personen i fråga får befinna sig på området eller inte, om de har rätt till några extra förmåner, och så vidare.

Säkra festivalarmband

Festivalarmbanden har vanligtvis en effektiv säkrings- och tätningsmekanism som är unik. Det innebär att den är svår att manipulera och det blir därför svårt för personer att försöka att ta sig in på områden där de egentligen inte får befinna sig. Varje armband är dessutom numrerat för att det ska gå att se hur många band är sålda. Det finns också en UV-kod som en extra säkerhet för fusk.

Hur hållbara är armbanden?

Just Tyvekpapper är hållbart för aktiviteter där personerna är aktiva och dessa band är dessutom omöjliga att riva sönder. Tanken är att du ska använda ett och samma festivalarmband upp till fyra dagar. I och för sig kan kvaliteten variera, men det beror oftast till vilken typ av arrangemang som armbandet ska vara till. Är det ett event som bara håller på en dag krävs det inte lika hållbart papper.

Tester har gjorts på festivalarmband för att se hur mycket de ska klara av. Då har man bland annat testat att utsätta armbanden för normalt slitage i samband med olika aktiviteter och varma duschar. Slutsatsen är att pappersarmbanden var mycket hållbara, vattentäta, samt att logo och text gick fortfarande att läsa efter fyra dagars test.

Andra material på band

Förutom att Tyvek-papper används till band finns det även andra material som brukas. Plastarmband är ett alternativ och de har en längre hållbarhet än de vanliga pappersarmbanden, vilket nästan säger sig självt med tanke på att plast är slittåligare än papper. Dessa armband används mest som AAA- eller fotopass på festivaler.

Armband av vinyl och i tyg finns också och är riktigt bekväma att bära, men problemet är att dessa är dyrare att tillverka. Vävda festivalarmband i tyg finns även de att få. Oavsett vilken typ av material armbandet så läggs det ett stort fokus på säkerheten i låsningen.

Vilken skillnad är det mellan tryckt och vävt festivalarmband?

Vävda armband är tillverkade av trådar i tyg. De flesta tror att denna typ av band är broderat, vilket inte är fallet. Det motiv som armbandet ska ha vävs in från början via vävmaskiner som har en hög upplösning.

Pappers-, tyg- eller plastarmband är tryckta på en vit bakgrund. Festivalarmbandet tryckts i en maskin som liknar en skrivare. Det går att trycka i princip allt, från text till bilder, vilket gör att varje band inför varje event kan bli unikt och speciellt.

Fördelar med armband

Förutom de logiska fördelarna med att ha en besökare har ett festivalarmband, så som att arrangören får reda på vilket område besökare hör hemma på, hur gammal personen är och antalet gäster som eventet har, finns det också andra fördelar både för arrangören och festivalbesökaren.

Besökarna behöver inte hålla reda på biljetter som ska både köpas och lämnas inför olika aktiviteter som på typ nöjesfält. En annan fördel är att varken besökarna eller arrangören behöver hålla på med kontanter. Det innebär att personer eller personal i kassor inte behöver oroas sig för att bli rånade. Dessutom är det ett kul minne att spara och samla på.

Nackdelar med festivalarmband

Det finns inte många nackdelar med att ha festivalarmband för själva bäraren. Det enda skulle vara att man kan fastna och tappa bandet, vilket precis lika gärna kan hända med en biljett.