Säkerhet/säkerhetsnivåer på banden

När det kommer till festivalarmbanden och övriga band har de olika säkerhetsnivåer. Därför bör du tänka till och välja en lämplig produkt utifrån den tillställning för vilken du ska använda det. Det handlar inte bara om material eller om det är mer avancerade band. Det finns enklare band som kallas för Tyvek-band, men säkerhetsnivån på dessa kan ändå bli relativt hög genom numrering, streckkod eller hologram.

Lämpligt för en dag

Om du har tänkt att anordna en festival eller event som pågår under en dag är Tyvekarmbanden idealiska. De är tillverkade i starkt pappersmaterial och sluts runt handleden, och trots att de är gjorda i papper är de slittåliga. De är däremot lätta att ta av när eventet är slut och när du försöker ta loss armbandet runt handleden går det sönder. Dessa passar även som åkband eller är vanliga för gäster på hotell för att visa till exempel att de har all inclusive.

Festivalarmband tyvekarmband
Festivalarmband som tyvekarmband

Säkerheten på plastband

Plastband finns i flera utföranden och därmed varierar också säkerhetsnivåerna för de olika modellerna. Om du medverkar eller anordnar en festival med inträde är säkerhetskraven ofta högre, det samma gäller om det serveras alkohol på evenemanget. Om så är fallet är det kanske 3D-banden som är valet för dig som söker efter band med hög säkerhet. Är det så att säkerheten inte är högsta prioritet som vid företagsevent eller fotbollscuper, kan du välja enklare varianter.

Hög säkerhet

Om du vill ha bra kontroll så har 3D-banden en hög säkerhetsnivå dels tack vare tekniken som möjliggör att lägga in en kort videosekvens i banden och att banden kan förses med variabla data. Det innebär att de är näst intill omöjliga att förfalska och du slipper besökare som har lyckats göra band som liknar dina. Dessa band kan vara ett bra val om det finns alkoholförtäring eller om det är ett dyrare event.

Slitstarka fotoband

Ibland finns det tillfällen som kräver lite extra av festival- och eventband. Det kan vara event där det är hög påfrestning på banden, väderförhållanden eller att de ska hålla under många dagar, kanske till och med en vecka. Ska de dessutom vara riktigt säkra så kan fotoarmband i plast vara ett alternativ. De är slitstarka och håller för användning i flera dagar. Plast tål att bli blött om det är dåligt väder och de tål att duschas med om det skulle behövas, till exempel om det är aktiviteter där besökarna blir smutsiga eller liknande. Vem har inte sett hur det sett ut under Woodstockfestivalen? Dessutom är de säkra då det går att trycka exempelvis streckkoder på produkten, vilket minskar risken för förfalskningar och kopior.

Vinylband för längre användning

Andra produkter som både har hög säkerhet och tål slitage är armband i plast och vinyl. De garanterar dig säkerhet att inga obehöriga kommer in eller att förfalskningar börjar att cirkulera. Samtidigt är de lämpliga att använda vid event som pågår under en längre tid, upp till en vecka på grund av sin stryktålighet. De klara även av att den som har bandet badar i vatten med klor.

För att kort sammanfatta de olika banden kan vi säga att för tillfällen där säkerheten kan vara relativt låg samtidigt som hållbarheten inte behöver räcka längre än någon dag lämpar sig pappersarmband. Om det däremot krävs högre säkerhet vid till exempel festivaler där det finns alkoholservering då rekommenderas det att du använder plastarmbanden i 3D.